De familie geschiedenis in het kort samengevat. Omstreeks 1500 dan worden in het register van de st-Gertrudis broederschap ingeschreven een Jan Pijpelinckx van Hasselt en Ida Stas zijn huisvrouw zaliger en Eustachius Pijpelinckx koster van Kuringen, en Hendrik Pijpelinckx – tapissier- of tapijthandelaar en Clara Touvion alias Colijn zijn huisvrouw. Ook is er sprake van Aleydis Stas hun oude moeder zaliger. Hendrik alias de Pijp was geboren te Kuringen bij Hasselt en werd op 8 augustus 1544 als poorter in Antwerpen ingeschreven. Hij had een broer Dionys die ook in Antwerpen woonde en een onwettige zoon Jan.

Het register van de St Gertrudis broederschap van Kuringen verteld ons, dat op 06-06-1541 Hendrik Pijp, en Nijs of Dionys Pijp gebroeders, Beatrix Pijp, Margriet Pijp en Jan Pijp Hendriks voorgeschreven natuurlijke zoon in de broederschap werden ingeschreven. De archieven van de stad Hasselt die na uitgepluist te zijn verklappen dat er 2 Jannen Pijpelinkcx waren, vader en zoon die eigenaardig genoeg met dezelfde naamgenoten of familieleden gehuwd waren geweest. Het waren namelijk dochters van een voornaam geslacht, Typots,Typoets, Stas alias Typoets. Dus de Pijpelinkcx die omstreeks 1450 gevonden is , was waarschijnlijk getrouwd met Ida Alydis Stas en zijn zoon met Maria Typoets.

Al deze gegevens komen allemaal uit het blad de Vlaamse Stam en zijn door mij ingekort, we weten dit niet zeker wel is zeker dat Maria Pijpelinkx in Antwerpen geboren is op 20-03-1538 als dochter van Hendrik Pijpelinkcx en van Clara Touvion alias Colijn en ze was getrouwd met Rubens de vader van Pieter Paulus Rubens de bekende schilder. Ook is er een straat in Antwerpen naar Maria vernoemd de Maria Pijpelinckx straat.

In deze straat is in 1974 het idee geboren om de stamboom van mijn man Jan Jacobus Pijpelink uit te zoeken. Deze Maria had ook nog een broer Jan en nog een zus Suzanna , dit is te zien op de gevel van het Pijpelink huis aan de Meir in Antwerpen. Als we naar de Pijpelinkcx in Hasselt kijken zien we dat ene Jan Pijpelinckx in het jaar 1508 Het huis De Hoogbrugge op de Grote Markt verkoopt. Het is nu café Majestic. Hij was de echtgenoot van Maria Typoets, kleindochter van Hendrik Typoets schepen van Hasselt We weten niet of de broer van Maria jan Hendriks heette maar we weten wel dat er een Jan Hendriks Pijpelinkcx naar Nieuwerkerk vertrokken is, maar waar hij vandaan kwam hopen we ooit nog eens te achterhalen.

Ook de tak Nieuwerkerk en Dreischor zijn waarschijnlijk aan elkaar verwant, daar deze bij elkaar doopgetuigen zijn van hun wederzijdse kinderen. In dit Nieuwerkerk op schouwen en Duiveland komen we een Jan Hendrik tegen die geboren is rond 1530 en huwde rond 1560. Rond Antwerpen is er een Pipping of Pippelings gevonden die geboren was in Kallo in woonde in de polder van Lillo , later trok hij naar Biervliet en huwde daar, maar of deze iets te maken hebben met onze tak pijpelink is niet te zeggen. Dus niets uit deze bronnen wijst er met zekerheid op dat we afstammen van die tak.

Wat wel zeker is, dat we afstammen van Jan Hendriks Pijpelink uit Nieuwerkerk en Dreischor En dat ze een redelijke grote staat voerden, van onze Adriaan Leendertse is bekend dat zijn dochter Jobje huwde net Lucas Qurijnsz van der Have die notaris was. Verder bezaten ze redelijk wat land in Dreischor. Via Zierikzee en Biervliet hebben de Pijpelink's zich in het Zeeuwsch Vlaamse land gevestigd en al wat nu de naam Pijpelink draagt is afkomstig van Jan Pijpelink geboren op 20 maart 1792 te Zierikzee en daar huwde met Janneke van Male.

Het onderzoek naar deze familie is zeker nog niet afgerond en het is Jaap Pijpelink vanuit de Filippijnen die het gigantische karwei op zich heeft genomen om de hele stamboom op internet te zetten, waarvoor ik hem dan ook vriendelijk dank zeg.

Marga Pijpelink-Ferket